Máte rádi vlašské ořechy?

Miroslava Randová, 28.03.13

V příspěvku Popelová glazura v životě keramika jsem psala o popelu z vlašských ořechů, které čekají na svůj test a zdá se, že tento čas nastal.

Proč použít popel jako glazuru? Odpověď je jednoduchá, obsahuje (obvykle) všechny oxidy, které jsou potřeba k tvorbě glazury. Je to jedna z nejjednodušeji dostupných surovin - k správnému pochopení stačí zvážit kolik práce zahrnuje přeměnit křemen na křemenný pudr a kolik ke spálení rýžových otrub, které obsahují velké množství křemene ve svém popelu. Také je to zábava objevovat co v sobě příroda skrývá.

Jak tedy přeměnit vlašské ořechy v ořechovou glazuru?

Jezte hodně ořechů, chci říci HODNĚ ořechů...

popelova glazra1

Sbírejte jejich skořápky...

popelova glazura2

Spalte je... a buďte překvapeni jak málo popela dostanete z tak velkého množství skořápek...

popelova_glazra3

Přidejte vodu a přeceďte přes glazovací síto... Nechejte odstát... Odlejte vodu, tak aby vaše glazura byla spíše jogurtové konsistence...

Zde je glazura na Lounském porcelánu...

popelova_glazura4

popelova glazura5

Zde na hlíne MA od Pávka...

popelova glazura 6

popelova glazura 7

 

Dle mého názoru glazura s velkým potenciálem, naštěstí naše rodina má ořechy ráda a tak byli všichni upozorněni, že skořápky od vlašských ořechů patří k nám a ne do bioodpadu.